Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2008 23:13 - Новата Космология - LCDM 2003-2008
Автор: physnews Категория: Технологии   
Прочетен: 3412 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2008 23:35


Стандартен Космологичен Модел – Lambda Cold Dark Matter

The  Concordance Cosmology

 

Последнотo десетилетие доведе до коренна промяна на парадигмата в Космологията. Бяха решени многожество въпроси, но се появиха нови загадки – природата и физиката на ламбда члена. Дълбокото и подробно проследяване на целия път от първите наблюдателни основи, през COBE до WMAP и потвърждаванетоп на разшиернеието на Вселената, излиzа извън рамките и заданието на текста.

 

  1. Наблюдателни основи и методи на Космологията

Основните наблюдения, които поставят емпиричната база на модела и дават стойности на космологичните параметри за нашата епоха (t­0) са свръхновите от тип Ia (SNe Ia),  космическо микровълново фоново излъчване  (CMB), вириалните маси,  съюествуването на тъмна материя (DM), еволюцията чрез ламбда член (космологична константа).

Основен предмет на настоящата работа са свръхновите, тяханта физика и приложенеито им в Космологията, по-специално като индикатори на разстояния – именно SNIa дават най-добрата представа и основа на т.нар. „нова космология”. 

 

SNIa са (почти) “стандартни свещи” – те са изключително индикатори за разстояние с предсказуем и отстраним еволюционен ефект (повече – в глава !!.).

 SNe Ia предствляват (single degenerate scenario) СО бели джуджета в двойни системи, акретиращи вещество от звезда компаньон, в резултат на което увеличават масата си над критичната и избухват като свръхнова след преминавнае границата на Чандрасекар (1.4 слънчеви маси), без да колапсират в компактен обект,.

Всички обекти от този тип имат идентични физически параметри, което осигурява еднаква абсолютна светимост в максимума на излъчване. Следователно, измервайки видимата им звездна величина в този момент, можем да определим директно разстоянието до тях и до родовите им галактики. Кривата на блясъка на SNe Ia е сравнен с другите типове свръхнови (SNе Ib-c, SNе II P и  SNе II L) на Фиг.1 и1а. Повече за SN, тяхната калсиифкация  икрви на блясъка, в глава 3 на тази работа.

Това означава, че можем да калибрираме резултатите със закона на Хъбъл за червеното отместване, и измервайки константата на разширение за съответното z, да уточним възрастта на Вселената и проверим приложимостта на отделните космологични модели.

 

                     image

 

image


Фиг. 1, 1а Типове свръхнови според крива на блясъка

 

Основни резутлати от налблюденията:

1)      Константата на Хъбъл е:             H0 =  km s-1 Mpc-1

   Тогава за основният космологичен параметър - критична плътност на материята във Вселената получаваме:   ρСО = 3Н /8πG ≈ 1.1 ґ 10-29 g/cm3.

2)      Вселената се разширява ускорително, т.е. във второто фридманово уравнение за мащабния фактор а = а(t), имаме d2a/dt2 > 0

При това, към 2000 г. бе доказано, че ускореното разширение е започнало най-вероятно при червено отместване z ≈ 0.5 ё 0.7, следователно при 1 + z = 1.6 = 1/a(t), или a(t) ≈ 0.6, докато сега a(t0) = 1. Това означава, че ускорение д > 0 се е появило само преди ~7  Gyr. Преди това, през първите ~6 Gyr от еволюцията на Вселената, разширението е било Фридманово с доминантна материя (д < 0, а ~ t2/3).

 

Ако теорията за Големия Взрив е вярна, то от нея задължително следва съществуането на остатъчен фон – това е микровълнвото фоново излъчване.. Неговото съществуване и регистриране е основно физично доказателство, че Вселената е преминала през горещ етап в своето развитие (т.нар. Big Bang). Вселената е хомогенна и изотропна в големи, космологични мащаби, т.е. изпълнен е космологичния принцип. В противен случай не бихме наблюдавали изключително високата изотропия на CMB. Наблюдаваните анизотропии в неговия спектър подкрепят инфлационния модел на разширение като най-раннен стадий в нейната еволюция. Стойностите и положенията на максимумите в спектъра на CMB се интерпретират най-лесно като акустични пикове, породени от адиабатни първични пертурбации в ранната Вселена, като следствие от инфлацията (за по-добро обяснения на прозихода на аукситните пикове жив нарпимер: реф...). Те също така задават и стойност за барионната плътност, в съгласие с резултатите от изследване на BBN, а в добавка на това, косвено доказват и съществуването на реликтовите неутрина по тяхното влияние върху спектъра.

 

Вириални маси. Тъмна материя (DM).

 

Нека разгледаме сферичен звезден куп. За неговата вириална (пълна маса) получаваме:

image

където d е диаметърът на купа, а s е средното квадратично отклонение на скоростите на отделните галактики от средната радиална скорост на галактиките в даден куп. Характерните размери на куповете са от порядъка на 1 – 10 Mpc. Вириалната маса, m­vir е цялото количество гравитираща материя. Тя формира купа като гравитационно свързана система. По този метод са изчислени вириалните маси на десетки купове.

           Масите на куповете могат да се определят и по друг начин – чрез сумиране на масите на отделните галактики, които се получават от съотношението т/L, известно за галактики от даден морфологичен тип. Масата на един куп, която създава оптичната светимост, или оптическа маса, се дава с формулата:
image

Поразяващ наблюдателен факт е, че вириалните маси на куповете многократно надвишават съответните оптични маси, като   mvir ≈ (15 ё 60)mL.

Формулата е валидна и за плътности, които всъщност са нормирани маси, т.е.

                                                    ρvir ≈ (15 ё 60) ρL

където ρL ≈ 5 ґ 10-32 g cm-3 включва приноса на всички обекти, наричани звезди, чиято статистическа плътност в близките галактики е добре известна. Това са звездите, кафявите джуджета с маси т < 0.05т, които са най-многобройни, изродени обекти (бели джуджета и неутронни звезди), и черни дупки. Или с достатъчно основание можем да приемем, ρL є ρ* . Така се появява въпроса за така наречената скрита маса (тъмна материя, dark matter є DM), нерешен и досега. Тъмната материя гравитира заедно с оптичната тL, правейки куповете гравитационно свързани системи, но е невидима в оптичния диапазон. Опитите за изясняване на природата на тази несветещата материя, доведоха до следните резултати:

  1)  Барионна тъмна материя (BDM) :

             - Горещ междугалактичен газ (hot gas) - той създава спирачно излъчване на е с високи енергии в рентгеновия диапазон;  ρhg ≈ 2 ґ ρL.

            - Топъл междугалактичен газ (lukewarm gas) - съставът и принципът на излъчване са същите като за hot gas, но газът излъчва спирачно при температури от порядъка Т ≈ 103–104 К, като при тези условия излъчването е в далечния инфрачервен диапазон (FIR), l ≈ 1 тт

              - Междукупов газ (extracluster gas)  - приема се , че ρec Ј 1 ґ 10-32 g cm-3, т.е. барионната материя извън куповете е пренебрежима в нашата епоха.

За барионната плътност получаваме    12 % ρvir Ј ρB Ј  40 % ρvir

 

2) Небарионна тъмна материя (NBDM) - Останалите (60 – 88 %) от ρvir  трябва да представляват нещо съвършено различно от BDM, наречено NBDM, т.е. основната част от веществото във Вселената не са бариони! NBDM не продуктира изобщо фотони, но гравитира нормално, оформяйки куповете като стабилни гравитационни системи. Тя е неотменна част от mvir.  Окончателно за ρvir получаваме:

            ρm = ρvir = ρB + ρNBDM ≈ ρB + (3-7) ρB ≈ 2-3ґ10-30 g/cm3

 

2. Изводи от наблюденията

1.      Вселената е практически плоска (ΩТ ≈ 1) и то най-малко на разстояния 50 ґ l0, (l0 - космологичен хоризонт в настоящата епоха). Това вече е експериментален факт! Инфлационният модел остава единственото приемливо обяснение на проблема “flatness”.

 

2.      Енергиен баланс  

 

 

 image

 

- тъмна енергия ≈  73%

- CDM                      23% (студена тъмна материя)

- бариони                 4 – 4.5%, които включват:

     - звезди                0.5%

     - горещ газ          2.5 – 3%

     - топъл газ         0.5 – 0.6%

- неутрино               0.3% (при т0n < 0.23 eV).

 

3.    ΛCDM модел на Вселената

 

 Ранни етапи от еволюцията на Вселената

Новият космологичен модел, създаден въз основа на наблюдателните резултати в последните няколко години, не променя представата ни за процесите, протекли в ранните статдии на съществуване на Вселената от началото на разширението до края на радиативно доминираната епоха (РДЕ), когато излъчването се е отделило от материята. Това се дължи на факта, че Вселената в този период е доминирана от материята и влиянието на Λ – члена е пренебрежимо.

Ранната еволюция на Вселената може да бъде разделена на следните етапи:

 

Продължението а може да намерите във втората част на текста:

http://physnews.blog.bg/viewpost.php?id=186221



 



Тагове:   новата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: physnews
Категория: Технологии
Прочетен: 1133022
Постинги: 56
Коментари: 443
Гласове: 1721
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930